Citrix Netscaler MAS Hyper-V üzerine kurulumu ve Entegrasyonu
Merhabalar,
Bu yazımızda Netscaler MAS ( Management and Analytics System) ürünü kurulumu ve Netscaler entegrasyonu üzerinde duracağız.
MAS ( Management and Analytics System) ürününü basit bir şekilde tarif edecek olursak ;
NetScaler Nod veya Nod ları için SYN attacks, small window attacks, ve DNS flood attacks gibi saldırlar hakkında bilgiler görüntüleyebilir,güvenlik ihlalleri, imza ihlalleri, tehdit dizinleri gibi önemli güvenlik açıklarını görüntüleyebilir ve herhangi bir uygulamanın yanıt verme açısından iyi performans gösterip göstermediğini, tehditlere karşı savunmasız olup olmadığını ve tüm sistemlerin çalışır durumda olup olmadığını gösterir.
Netscaler versiyonumuz ( 13.0.36 ) MAS versiyonumuz (13.0.47) dir.
Citrix in bu sitesinden Citrix hesabımızla giriş yaptıktan sonra hangi sanallaştırma platformunu kullanıyorsak onun vm image indirebilirsiniz. Bu yazımızda Hyper-V üzerine kurulum yapacağımız için Hyper-V image indiriyorum.
İmage indirdikten sonra kuruluma geçiyoruz.
Kurulum bittikten sonra Sunucuya vermiş olduğumuz ip adresine browser üzerinden istekte bulunduğumuzda aşağıdaki ekranı görüntülüyoruz.
Eğer sayfa görüntülenemiyor hatası alırsak. Hyper-V üzerinden sunucuya bağlanarak login oluyoruz. CLI kullanıcı adı: nsrecover şifre:nsroot, Login olduktan sonra networkconfig komutunu çalıştırarak vermiş olduğumuz bilgileri kontrol ediyoruz.
Kurulumumuz bittikten sonra web GUI den kullanıcı adı: nsroot şifre: nsroot
bilgileri ile login oluyoruz. Login olduktan sonra aşağıdaki ekranla karşılaşıyoruz.
Netscaller dağıtımızı seçtikten sonra,netscaler ip adresini yazıyoruz.
Profil kısmına geldiğimizde; Netscaller ile iletişim kuracak olan kullanıcı bilgilerini ve güvenlik protokollerini düzenliyoruz.
— Burası için yeni bir kullanıcı adı yazabiliriz veya default ta gelen kullanıcı ile kuruluma devam edebiliriz. Ben burada yeni bir kullanıcı oluşturarak devam edeceğim.
Profil ismimizi, kullanıcı adımızı,Password ve bağlantı yapacağımız portları belirliyoruz.
Snmp ayarlarında ben version 3 üzerinden ilerleyeceğim. SNMP için istenilen bilgileri doldurarak ilerliyoruz ve Son olarak “ Create “ seçerek Profile oluşturma işlemini tamamlıyoruz.
MAS tarafındaki Kullanıcı oluşturma işlemi bittikten sonra Netscaller tarafında da aynı kullanıcıyı oluşturmamız ve SNMP bilgilerini girmemiz gerekiyor.
Kullanıcımızı oluşturdukan sonra kullanıcımıza “superuser” rolünü atamamız gerekiyor. Sizde benim gibi rolü atamadan ilerlerseniz :) MAS tarafında Create tıkladığımızda entegrasyon fail vericektir.
Kullanıcı yetkilendirmesinide yaptıktan sonra SNMP ayarlarına geçiyoruz.
SNMP tarafında da kullanıcı eklememiz gerekiyor. Add Tıklayarak MAS tarafında oluşturduğumuz bilgilerle kutucukları dolduruyoruz.
MAS Tarafına geçerek yaptığımız konfigurasyonu tamamlıyoruz.
MAS gerekli connection kurduktan sonra Netscaller ımız hakkında bilgileri görüntülüyor olacağız.
Bir sonraki yazmızda görümek dileğiyle.